2C-B

Wat is 2C-B?

2C-B is een psychedelische drug (tripmiddel). Bovendien is 2C-B synthetisch, het wordt ontwikkeld in een laboratorium en bevat geen natuurlijke stoffen. In Europa is het een van de populairste designerdrugs. 2C-B komt voor als pil of poeder.

2C-B werd voor het eerst gebruikt door de ondergrondse psychiatrische gemeenschap. Een andere naam voor 2C-B is Nexus. Toen 2C-B in Nederland nog legaal was, werd de drug onder de naam Nexus in smartshops verkocht.

Je kunt 2C-B slikken of snuiven. De drug heeft een sterker maar korter effect wanneer je het snuift. De effecten variëren per dosis. Bij een lage dosis lijkt het middel lichtelijk op MDMA, terwijl een hoge dosis psychedelische effecten geeft, die enigszins vergelijkbaar zijn met LSD, mescaline of paddo’s. Verderop lees je meer over de effecten.


Geschiedenis

In 1974 werd 2C-B voor het eerst gesynthetiseerd door Alexander Shulgin. 2C-B hoort samen met een stel andere stoffen tot de zogenaamde fenylethylamines, die allemaal van het mescaline molecuul zijn afgeleid. Mescaline is een psychedelische stof die van nature in een aantal cactussen voorkomt.

Alexander Shulgin schreef zijn ervaringen en bevindingen met 2C-B en andere fenylethylamines op in het uit 1991 daterende boek PiHKAL (Phenethylamines I have Known and Loved). Al deze fenylethylamines, met uitzondering van mescaline, werden door hemzelf gesynthetiseerd.

2C-B werd voor het eerst in de ondergrondse psychiatrische gemeenschap gebruikt, als hulpmiddel bij psychotherapie. Dat gebeurde in de jaren ’70. Men beschouwde het als een van de beste substanties voor dit specifieke gebruik, vanwege de relatief milde werking, de korte duur en de afwezigheid van hevige bijwerkingen.

De drug dook vrij kort daarna op in het recreatieve circuit. 2C-B werd onder de naam Eros als lustopwekkend middel verkocht. Daarnaast werd de drug onder de naam Nexus in Nederlandse smartshops verkocht.  In 1997 werd de drug opgenomen in de Opiumwet onder lijst 1. Sindsdien is het middel in Nederland verboden.


Chemische eigenschappen

2C-B heeft de volgende IUPAC benaming: 2-(4-bromo-2,5-dimethoxyfenyl)ethanamine. Je kunt het ook omschrijven als: 4-broom-2,5-dimethoxy-fenethylamine. De stof is chemisch verwant aan mescaline.

2c-b chemische formule

Formule: C10H14BrNO2
Moleculair gewicht: 260,13 g/mol
CAS nummer: 66142-81-2

Van de stof zijn enkele derivaten bekend, zoals het hydrochloride, het hydrobomide en het acetaat.


Wettelijke status in Nederland

Sinds 1997 is 2C-B opgenomen in de Opiumwet onder lijst 1. Dat betekent dat het middel als een ‘harddrug met een onaanvaardbaar risico voor de gezondheid’ wordt geclassificeerd. Het bezitten, verhandelen en produceren van 2C-B is daarom strafbaar.


Gebruik

In Nederland komt 2C-B voornamelijk voor in pilvorm. In de meeste gevallen wordt het expliciet als 2C-B verkocht. Soms komt het echter voor dat 2C-B als XTC wordt verkocht en uit tests blijkt dat 2C-B ook in sommige XTC-tabletten voorkomt. Heb je 2C-B in pilvorm, dan is het uiteraard de bedoeling dat je de pil slikt.

Naast pil is 2C-B ook als poeder verkrijgbaar. Gebruikers wegen het in de meeste gevallen zorgvuldig af en voegen het poeder toe aan capsules. Je kunt het snuiven, maar dat is zeer pijnlijk. Bovendien zijn de effecten, in vergelijking met een capsule van dezelfde dosis, sterker en van minder lange duur.

Effecten

De effecten van 2C-B worden soms omschreven als een combinatie van MDMA en LSD. Maar in werkelijkheid heeft het middel natuurlijk een uniek effect en is het niet echt hetzelfde als die combinatie. Bovendien zijn de effecten afhankelijk van allerlei factoren, zoals de dosis, je gemoedstoestand, je maaginhoud, je gewicht en je persoonlijke tolerantie.

Bij hoge dosering (oraal 15-20 mg) werkt 2C-B voornamelijk als een tripmiddel, enigszins vergelijkbaar met LSD, mescaline en psylocibine. Toch ervaren de meeste personen een duidelijk verschil. 2C-B zorgt volgens veel gebruikers veel minder voor een ‘mindtrip’. Onder invloed van 2C-B kun je qua gedachten nog redelijk ‘normaal’ zijn en de trip is over het algemeen beter stuurbaar dan de eerder genoemde middelen.

Heb je echter een heftige trip (oraal 25+ mg), dan kan het net zo lastig zijn om de trip te sturen. Het komt minder vaak voor, maar ook van 2C-B kun je een (flinke) bad trip krijgen.

2C-B is bij hoge dosering (oraal 15-20 mg) vooral een visueel tripmiddel, zowel met je ogen open als gesloten. De visuele hallucinaties lijken op de effecten van andere tripmiddelen. Kleuren zien er intenser uit en je ziet patronen en vervormingen. Je ervaring van ruimte en tijd verandert. Met een hogere dosis (oraal 25+ mg) kun je sterke visuele hallucinaties ervaren.

Bij lage doseringen (oraal 5-10 mg) lijkt 2C-B lichtelijk op MDMA. Dat komt omdat 2C-B enigszins stimulerend is, je voelt je dus energiek. Maar dit gevoel heeft niet de overhand zoals bij MDMA. Daarnaast heeft 2C-B vergelijkbare effecten op je emoties. Veel gebruikers ervaren een opgewekte, positieve en lacherige stemming. Afhankelijk van je persoonlijke gevoeligheid en andere factoren kun je ook bij een lage dosis tripeffecten ervaren.

Sommige gebruikers voelen zich lichamelijk ongemakkelijk na het innemen van 2C-B. Ze ervaren misselijkheid en krijgen bijvoorbeeld last van de maag en darmen. Een aantal gebruikers rapporteert dat 2C-B de sensualiteit en zin in seks vergroot.

Als je 2C-B oraal inneemt, dan merk je meestal binnen een uur effecten. De werking is zo’n 2-7 uur. Snuif je het, dan voel je de effecten binnen een half uur en werkt het gemiddeld zo’n 2-5 uur.

Risico’s

Wanneer je drugs gebruikt, zijn risico’s nooit helemaal uit te sluiten. En ook al wordt 2C-B als een ‘lichter’ tripmiddel gezien, er zijn zeker risico’s aan het gebruik verbonden.

Over de risico’s op lange termijn is niets bekend. Bij gebruikelijke doseringen is 2C-B vermoedelijk niet neurotoxisch (geen schade aan je hersenen).

Net zoals bij andere tripmiddelen en drugs bestaat de kans op een bad trip. Dit is het grootste risico van 2C-B. Je voelt dan angst, onrust, paniek of andere vervelende emoties. Bovendien kunnen tripmiddelen psychische en psychiatrische klachten verergeren of naar de oppervlakte doen komen. Zo kan 2C-B hoogstwaarschijnlijk psychoses uitlokken.

Tripmiddelen versterken bovendien je stemming en de emoties die je ervaart. Het is daarom af te raden om 2C-B te gebruiken als je niet lekker in je vel zit.

De effecten van 2C-B kunnen ertoe leiden dat je jezelf verwond. Pas daarom op met gevaarlijke objecten en een gevaarlijke omgeving waar je bijvoorbeeld kunt vallen. En neem zeker geen deel aan het verkeer.

Heb je een bad trip, dan kun je daar meestal zelf iets aan doen. Probeer je gedachten te sturen of verander bijvoorbeeld van gespreksonderwerp. Zet andere muziek op of zoek een fijnere omgeving om in te vertoeven. En laat een vriend je geruststellen.

2C-B is lichamelijk gezien niet verslavend en er is een zeer geringe kans op geestelijke verslaving. Er kan wel gewenning ontstaan als je het middel vaak of kort achter elkaar gebruikt.

Combinaties

Het combineren van drugs brengt altijd extra risico’s met zich mee. Pas daar dus mee op.

Over het combigebruik van 2C-B met andere middelen is wetenschappelijk gezien weinig bekend.

In ieder geval zwakt alcohol de MDMA-achtige effecten van 2C-B af.

Daarnaast geldt, zoals voor de meeste tripmiddelen, dat wiet en hasj de werking kunnen versterken en verlengen.

Men combineert 2C-B soms met XTC of ketamine. Hier is echter geen onderzoek naar gedaan en dus is er weinig over bekend.


Bronnen