DXM

Wat is DXM?

DXM is de afkorting voor Dextromethorfan. In kleine hoeveelheden is het een effectief middel tegen (prikkel)hoest. In grote hoeveelheden is het een krachtige dissociatieve drug. DXM komt voor in een groot aantal hoestmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn.

Geschiedenis

Het middel wordt al zo'n 30 jaar recreatief gebruikt. Tijdens de jaren '60 en '70 was DXM zonder recept verkrijgbaar in tabletvorm. Het werd op de markt gebracht als vervanger voor codeïne bevattende hoestdrank, in een poging om het misbruik hiervan te reduceren.

Effecten

DXM heeft een duidelijk andere werking bij verschillende doseringen. Er zijn vier duidelijk te onderscheiden niveaus, we noemen deze 'plateaus'. De meeste recreatieve gebruikers prefereren het tweede of derde plateau. Doseringen worden berekend in aantal miligram per kilo (mg/kg). Om de voor jou geschikte dosering te vinden neem je je eigen gewicht in kilogram en vermenigvuldig dit met het aantal milligram dat je in totaal neemt. Het is moeilijk voor te stellen hoe de verschillende plateaus voelen, het is echt een middel wat je moet ervaren om het goed te kunnen beschrijven.

 • Eerste plateau. 1-5/2-5mg/kg. Dit is het zwakste niveau. Gebruiker voelt zich licht bedwelmd, en licht in het hoofd. Lichte euforie bij het horen van muziek is soms het geval.
 • Tweede plateau. Dit plateau wordt vaak vergeleken met het op hetzelfde moment stoned en dronken zijn (stronken). Hoewel dit gedeeltelijk waar is, is er ook een sterkte 'mentale' high aanwezig. Je kunt moeite hebben met praten, en je korte termijn geheugen lijkt tijdelijk minder goed te functioneren, waardoor het focussen op een conversatie een stuk moeilijker kan zijn. Lichte hallucinaties zijn mogelijk.
 • Derde Plateau: 7-5-15mg/kg. Behoorlijke hallucinaties en bedwelming. Dingen kunnen snel verwarrend lijken omdat je denkprocessen zijn verstoord. Je kunt af en toe wegdromen in je eigen wereld en verdwaald raken in gedachten. Een trip in dit stadium kan soms onplezierig zijn.
 • Vierde plateau: 15+mg/kg. Dit is het sterkste niveau. Dit is een haast verdovende dosis, en kan vergeleken worden met een hoge dosering ketamine. Je lichaam en geest scheiden zich van elkaar, en op dit niveau kan het fysiek en mentaal gevaarlijk worden. Je zou eigenlijk nooit een dergelijk hoge dosis moeten nemen, vanwege de risico's die dit met zich meebrengt. Neem in ieder geval NOOIT meer dan 20mg/kg (gemiddeld ongeveer 2000 mg in totaal) aangezien dat een toxische dosering is die kan leiden tot de dood.

  Negatieve effecten

  Niet iedereen vind het effect van DXM plezierig. Sommigen haten het, anderen vinden het te gek, en weer anderen vinden er niets aan. Vooral als je teveel neemt kunnen er risico's optreden bij gebruik van DXM:

  Misselijkheid, diarrhee, braken en allergische reacties (vaak van de hoestsiroop zelf)
  Psychotische aanvallen (bij zeer hoge doseringen)
  Onherstelbare hersenschade (bij langdurig gebruik en in hoge doseringen)

  Deze drug is licht verslavend, maar meestal alleen geestelijk.

  Medische toepassingen

  DXM is zonder recept verkrijgbaar in diverse medicijnen tegen (droge) hoest.

  Gebruik

  De meeste DXM-bevattende hoestsiroop bevatten ook een van de volgende actieve stoffen: neusspray, antihistamine, paracetamol of guaifenesine. Deze stoffen kunnen gevaarlijk of zelfs dodelijk zijn in hogere doseringen (die je vanzelf binnenkrijgt als je DXM recreatief gebruikt).

  De meeste gebruikers prefereren DXM gebruik op een zo goed als lege maag. Eet eventueel een lichte, vetarm tussendoortje, zoals crackers. Dit helpt je alvleesklier en nieren te beschermen tegen een plotseling hoge lading glucose.

  Waarschuwingen

  Nog eenmaal; De meeste DXM-bevattende hoestsiroop bevatten ook een van de volgende actieve stoffen: neusspray, antihistamine, paracetamol of guaifenesine. Deze stoffen kunnen gevaarlijk of zelfs dodelijk zijn in hogere doseringen (die je vanzelf binnenkrijgt als je DXM recreatief gebruikt). Gebruik geen DXM in combinatie met een van de volgende geneesmiddelen en/of drugs:

  Antidepressiva van welke soort dan ook. MAOIs zijn zeer slecht in combinatie met DXM, dit kan de dood tot gevolg hebben. DXM in combinatie met andere antidepressiva kan serotonine syndroom veroorzaken, een nare en in een enkel geval fatale aandoening.
  Combineer DXM ook niet met phentermine, fenfluramine (Redux) of phen-fen.
  Antihistaminica als Allegra, Seldane of Hisminal.
  Niet combineren met MDMA (XTC), opiaten en cocaïne.

  Links / Lees meer

  Dextroverse.org

  References

  This article maakt gebruik van de volgende bronnen:

  Dextroverse.org
  DXM FAQ
  Erowids DXM Vault