Mephedrone

ency-55-1-1600px-Mephedrone

Wat is Mephedrone?

Mephedrone (4-methylmethcathinone) is een stimulant en entactogeen uit de klasse van cathinonen, amfetaminen en phenethylaminen. Het is een wit kristallijn poeder, maar is ook verkrijgbaar in pilvorm of capsules. Mephedrone wordt door fabrikanten en leveranciers vaak verkocht als plantenvoeding of badzout om zo onder de medicijnwet uit te komen, die het verkopen van dergelijke stoffen voor consumptiedoeleinden verbiedt.

Het wordt sinds relatief korte tijd gebruikt als stimulerend middel en er is momenteel nog weinig bekend over eventuele schadelijke bijwerkingen.


Geschiedenis

Mephedrone werd in 2007 voor het eerst in zogenaamde ‘legal high’ producten verwerkt, welke verkocht werden door de firma Neorganics. In het begin van 2008 kwam hier een einde aan toen de stof in Israël, waar de fabrikant gevestigd was, werd verboden. In 2009 dook mephedrone op in het Verenigd Koninkrijk waar de populariteit in korte tijd enorm toenam. Online aanbieders schoten als paddenstoelen uit de grond en de consumentenprijs daalde al snel aanzienlijk. De populariteit van het middel is gedeeltelijk te verklaren door het destijds heersende tekort aan kwalitief goede XTC en cocaïne. Mephedrone kon destijds eenvoudig en zonder legale problemen online besteld worden en was, in tegenstelling tot andere illegale drugs, vrijwel altijd zuiver en onversneden. Toen de media er lucht van kreeg en met diverse sensationele berichten kwam steeg de verkoop explosief. In April 2010 werd de verkoop, productie en bezit van mephedrone in Engeland strafbaar gesteld.

Mephedrone

Productie vind voornamelijk plaats in laboratoria in China, waarna het simpelweg per post werd verstuurd naar Europese wederverkopers. Voor het verbod konden consumenten het poeder online bestellen waarna het meestal de volgende dag al per post arriveerde.

Eind 2009 dook mephedrone in Nederland op in XTC-tabletten, de zogenaamde ‘Swirls’. De reden voor het gebruik van mephedrone in XTC-tabletten zijn de gelijkenissen met MDMA (qua effect) en het verminderde risico voor producenten.

In het begin van 2010 werd de stof landelijk bekend nadat media berichtte over mephedrone als 'nieuwste partydrug'. Onterecht werd ook hier in sommige gevallen weer beweerd dat het om plantenvoeding zou gaan. In maart 2010 is mephedrone toegevoegd aan de geneesmiddelenwet. Hierdoor zijn verkoop en bezit strafbaar met een maximale gevangenisstraf van 6 jaar of een boete van meer dan 45.000 euro.


Effecten

Mephedrone brengt de gebruiker in een staat van euforie, enigszins vergelijkbaar met die van MDMA maar iets milder. Het effect wordt vaak omschreven als een combinatie tussen MDMA en cocaïne. De gebruiker voelt zich energiek, gestimuleerd en heeft vaak de neiging om veel te praten. De werkingsduur is bij oraal gebruik zo’n 2-3 uur, bij nasaal gebruik 1 a 1,5 uur.

Met name bij hoge doseringen en langdurig gebruik kunnen negatieve effecten optreden. Meldingen van gebruikers lopen uiteen van hartkloppingen tot paranoia en paarse verkleuringen van ledematen. Andere bijwerkingen die zijn gerapporteerd omvatten misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, overmatige transpiratie, pijn in de hartstreek, neusbloedingen (bij nasaal gebruik) en gevoelens van angst.

Met name bij nasaal gebruik kan mephedrone voor sommigen verslavend werken. De korte ‘rush’ en de daaropvolgende dip zorgen al snel voor een ‘craving’ naar meer. Bij veelvuldig gebruik treedt tolerantie op: de effecten worden minder en de benodigde dosering wordt hoger.


Gebruik

De dosering verschilt per methode van inname en varieert van 50 tot 250 milligram. Bij oraal gebruik zijn de eerste effecten doorgaans 15 tot 45 minuten na inname merkbaar (afhankelijk van maaginhoud en lichaamsbouw). Bij nasaal gebruik is dit binnen enkele minuten.

Bij gebruik door middel van zogenaamde ‘bommetjes’ (een dosering in een papieren vloeitje, waarna deze wordt opgegeten) of in capsules lijkt de kans op afhankelijkheid en de trek naar meer kleiner. Het effect houdt bij deze manier van inname langer aan; zo’n 1,5 tot 3 uur. Meestal bevat een orale dosis zo’n 100 a 250 mg. Een nasale dosering ligt tussen de 50 en 100 milligram.


Waarschuwingen

Zoals te lezen valt onder ‘Effecten’ kunnen er onplezierige en mogelijk schadelijke lichamelijke effecten optreden. Vanwege de korte gebruikersgeschiedenis van dit middel is over de toxiciteit en schade op lange termijn niets met zekerheid te zeggen. Wel zijn er aanwijzingen dat mephedrone bij een klein percentage mensen problemen met het autoimmuun systeem (vasculitis) kan oproepen, wat ook de paarse armen en benen zou verklaren. Alhoewel dit niet bevestigd is, wordt aangeraden mensen bij wie deze bijwerkingen optreden het gebruik onmiddelijk te staken.


Combinaties

Vanwege de onbekendheid wordt afgeraden mephedrone te combineren met andere middelen. Met name de combinatie met alcohol en andere stimulanten brengt extra risico met zich mee. Mephedrone versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. Mensen met een hoge bloeddruk en/of hartproblemen wordt afgeraden te experimenteren met stimulanten.


Links / Verder lezen

Synchronium – Mephedrone: The facts
4MMC, de legale high
Drugs Forum Mephedrone information


Referenties

Erowid over mephedrone
Drugscope
Pill reports - 'Swirl' tablets containing mephedrone
Wikipedia

Beeldbron