Ontdek nieuwe gunstige prijzen op Arizer

Yerba maté (Ilex paraguariensis)

107366 Herbs of the Gods

€ 4,95 *
+

Op voorraad

  • Gratis verzending vanaf €50
  • Alles wat je nodig hebt
  • Uitzonderlijke service
  • 107366

Yerba maté staat bekend als drank, getrokken uit de gedroogde bladeren en steeltjes van de boom Ilex paraguarensis. Het is een groene boom die behoort tot de hulstfamilie. Hij groeit in Argentinië, Chili, Peru en Brazilië, maar meest overvloedig in Paraguay, waar hij ook wordt gecultiveerd. De plant is nogal vaag geclassificeerd, volgens de westerse kruidenleer, als aromatisch, stimulerend, bitter, laxerend, sterk, vochtafdrijvend, zuiverend, zweetopwekkend en koortsverminderend. Maté bevat veel vitaminen en mineralen.

Yerba maté (letterlijk 'maté kruid') heeft zijn naam te danken aan de traditionele kop (ook 'maté' genaamd) waaruit het wordt gedronken. Deze kop was vroeger een gedroogde en versierde kalebas, maar tegenwoordig kun je ze gemaakt van alle mogelijke materialen vinden. In Zuid-Amerika wordt het nog steeds uit de speciale maté kop gedronken, waarbij men de drank opzuigt door een metalen of houten filter/rietje (bombilla genaamd).

Aan deze testronde deden 55 Azalysten mee. Van deze 55 ondervonden er 0 (0%) geen effect bij een gemiddelde dosering van 14 gram. Onderstaande gegevens representeren een gemiddelde uitkomst gebaseerd op de gegevens van de 55 Azalysten die een effect ondervonden. Voor uitgebreide rapportages zie de beoordelingen.

Meer informatie over het Azarius Test Team.

Effecten

Het drinken van maté thee is in Zuid-Amerika net zo gewoon als het gebruik van koffie en thee in de rest van de wereld. De inheemse Guarani zijn echter nooit afgeweken van het bereiden van de thee voor gezondheidsbevorderende doeleinden.

Ze gebruiken het om het immuunsysteem te versterken, het bloed te zuiveren en ontgiften, het zenuwstelsel te versterken, veroudering tegen te gaan, vermoeidheid te bestrijden, de geest een oppepper te geven, de eetlust onder controle te houden en tegen verzwakking, stress en slapeloosheid.

Gebruik

Om een maté infusie te bereiden, worden gedroogde en gekneusde bladeren van de Yerba maté in een kop gedaan, waaraan heet (ong. 70°C) water toegevoegd wordt. De drank wordt opgezogen door een metalen pijp genaamd bombilla, die onderaan een filter heeft zodat de bladeren niet bij de mond kunnen komen. Er zijn net zoveel verschillende bereidingswijzen als matédrinkers, maar hier is een veelgebruikte, traditionele methode:

* Vul de kop met Yerba maté tot 3/4. Het is ook mogelijk om hem tot de helft te vullen, voor meer thee en een minder sterke smaak.

* Giet er heet water bij totdat de kop bijna helemaal vol is. Maak je niet druk om de blaadjes die eventueel droog op het water blijven drijven. Ze zullen later volledig geabsorbeerd worden.

* Laat het even rusten en wanneer het water is opgenomen door de blaadjes, giet je er opnieuw water bij.

* Wanneer het water niet meer geabsorbeerd wordt doe je het mondstuk van de bombilla dicht en steek je hem in de drank.

Sommige mensen voegen suiker toe en/of andere kruiden, munt bijvoorbeeld. Anderen vervangen het water door melk, speciaal voor kinderen. Je kunt blijven drinken en opnieuw water toevoegen totdat de vloeistof bijna geen smaak meer heeft. Dit herhaaldelijk extraheren lijkt de meest effectieve manier te zijn om al de werkende stoffen uit het kruid binnen te krijgen.

Links

De meeste informatie op deze pagina is gebaseerd op de waardevolle No borders website. Ook Erowid biedt veel goede informatie. Hier is nog een plantkundig/historisch rapport van Yerba maté te vinden en Wikipedia heeft uitgebreide beschrijvingen van het bereiden en drinken van maté.

Fragen und Antworten meer

Yerba maté (Ilex paraguariensis) Questions

Vragen

* Verplicht veld. Emailadres wordt niet openbaar gemaakt.

Een vraag stellen
Klantbeoordelingen voor "Yerba maté (Ilex paraguariensis)"

Reviewer

As i drunk it, i got an almost instant coffee like buzz that lasted for about half an hour, my thought and visual was extra clear and my mood likewise.After that it had no side effects (negative). i wish i had more info about the traditional way to brew the herb and the instruments used to drink it.

*This review is brought to you by the Azarius Test Team*

Reviewer

Thuis op een middag deze thee gedronken met het plan me flink te verdiepen in het lezen van een goed boek. Dit ging prima. Niet dat de effecten ontzettend duidelijk waren, eigenlijk bestwel subtiel. toch een heldere focus en ik voelde me ontspannen. Ik was tijdens het lezen geconcentreerd en voelde me niet afgeleid. Geen onprettige effecten waargenomen van deze thee. Eigenlijk voelde het wel goed.

*Deze beoordeling is tot stand gekomen dankzij het Azarius Test Team*

Reviewer

Toen ik de maté probeerde was ik vooral benieuwd naar de smaak, qua effect had ik weinig verwacht. De smaak was veel lekkerder dan verwacht, alleen daarom wil ik deze maté zeker vaker gaan drinken, als afwisseling op koffie of thee. Het schijnt ook nog eens erg gezond te zijn.

Ik zat op dat moment in mijn eentje op de bank tv te kijken, dus ik kon in alle rust van mijn kop maté genieten. Een minuut of 20 na het opdrinken van de maté voelde ik een caffeine-achtig warm gevoel, heel mild, maar het leek wel iets langer aan te houden dan bij een bak koffie. Al met al een aangenaam drankje dat ik vaker ga drinken, 's avonds voor de tv, of 's morgens bij het ontbijt.

*Deze beoordeling is tot stand gekomen dankzij het Azarius Test Team*

Reviewer

Het werkt zeer kalmerend, waardoor ik mijn gedachten even op een rij kon zetten, en goed over bepaalde kwesties kon nadenken.

*Deze beoordeling is tot stand gekomen dankzij het Azarius Test Team*

Reviewer

Vond het een leuke koffievervanger.

*Deze beoordeling is tot stand gekomen dankzij het Azarius Test Team*

Reviewer

Ik heb best een bijzonder vermoeiende periode achter de rug. Eerste maal yerba maté als ontbijt met wat fruit was een sterke, maar zuiver/comfortabel gevoel om een productieve dag te starten. De concentratie was helder, gedachtegang rustig. Geen neveneffecten ervaren.

Na een week gebruik, zowel traditioneel bereid als simpel laten trekken met een mini koffiefilter in de kop perfect drinkbaar. De thee hoeft men niet speciaal binnen bepaalde tijd te verwijderen, hij mag gerust doortrekken. Nog steeds geen neveneffecten, let op, ik drink wel minimum 1.5l water per dag en eet veel fruit en groenten. Met soms wel eens wat snoep of junk food. Bekijk altijd het hele pakketje van wat je tot je toeneemt!

*Deze beoordeling is tot stand gekomen dankzij het Azarius Test Team*

Reviewer

I had a very good experience with the herbs of the gods Yerba Maté. It had a nice, uplifting effect and gave me a nice relaxed, comfortable feeling in my body.

*This review is brought to you by the Azarius Test Team*

Reviewer

It give a great kick in the morning and i love the earthy taste no need for sugar. I find yerba mate way better than coffee both in terms of taste and it's stimulating effects.

*This review is brought to you by the Azarius Test Team*

Reviewer

I expected a little more but I liked it. Would recommend it.

*This review is brought to you by the Azarius Test Team*

Reviewer

Geen grote ervaring, al spreken de lange termijn effecten me wel aan.

*Deze beoordeling is tot stand gekomen dankzij het Azarius Test Team*

Reviewer

A stylish package comes with high quality leaves, which result in pleasant earthy flavor, getting bitter with longer time of infusion. The energy kick & taste is a very good companion to any type of work, that requires concentration and 'being up'.

*This review is brought to you by the Azarius Test Team*

Reviewer

My first Yerba Maté experience was very light. It isn't a drug like LSD, amphetamine, MDMA, alcohol and such. It is in the same class as caffeine and theobromine and such. Mild rushing sensation with a clearheadedness that is very nice. I imagine this being good for studying, but also meditating! Relaxing and at the same time stimulating. I experienced almost no side effects!

*This review is brought to you by the Azarius Test Team*

Reviewer

Reviewer

Seria interessante falar tambem que pode ser tomado com agua bem gelada o chamado tereré http://pt.wikipedia.org/wiki/Terer%C3%A9

Reviewer

Smaak is best bitter maar het geeft een lekkere stilte , ik doe 1/4 kopje , strooi het in een pan met heet water en laat het 10 minuten sudderen waarna ik het dan terug in de beker schenk en doe er wat vloeibaar zoet bij , aangename ervaring vooral in je hoofd.

Reviewer

Het is lekker in warme melk, een volle theelepel, in ongeveer 250 ml warme melk, goed roeren en een eetlepel honing toevoegen.

Ik was wat grieperig, hiermee had in er minder last van. Het lijkt of de druk een beetje van het voorhoofd gaat.

Ook al zou het een placebo effect zijn. De smaak is erg goed, een beetje te vergelijken met groene thee, maar dan met meet pit.

Reviewer

Pruebenlá con agua fría, mucho hielo! o jugo de limón! es espectacular para hidratarse en el verano, te da la energía extra que necesitas cada día!

Reviewer

De thee brengt mijzelf in een hogere sfeer.
Ik gebruik het om te studeren, te lezen of gewoon om te genieten van het effect.
Vroeger nam ik het samen met suiker, maar sinds ik weet dat suiker de werking doet verkleinen ben ik gestopt met er suiker aan toe te voegen.

Als je een normale dosis thee in je tas doet is het een zeer lekker theetje, maar bij een grotere dosis vind ik het soms minder lekker, ondanks de smaak blijf ik genieten van het gevoel en het inlevingsvermogen die het teweeg brengt.

Een goede aanrader voor niet veel geld. Ik koop het in de plaatselijke kruidenwinkel voor maar €2.5 per 200 gram.

Voor mensen die het eens willen proberen, zeker en vast doen.

Groeten
Gits

Reviewer

Mate ist ein ausgezeichnetes Aphrodisiaka. 2 Esslöffel auf 300 ml heißes Wasser 10 Minuten ziehenlassen. Frauen: 2 Esslöffel auf ca 15 ml kaltes Wasser und rund 3 Minuten ziehenlassen, dann aufgießen 10 Minuten ziehen lassen. Warm trinken

Reviewer

J'ai gouté une fois cette herbe chez un ami guarani pendant une soirée tranquille, au début ca a un gout infect j'ai du mettre une dose de taré de sucre pour pouvoir apprécier le gout!Pour les sensation je dirais que ca m'a un peu posé, je dirais que j'étais un peu stone mais ca n'a rien de comparable a de la weed,puis un peu de transpiration.Par contre je ne sais pas si c'était ce qu'on avait mangé ou Yerba Mate mais j'ai eu une diarrhé 20minutes.
A rééssayer.

Reviewer

Just a tip: Every time you prepare your chimarrão, fill it the first time with 15-20°C water, let it absorve for a couple of minutes, then suck it off and spit out (if you like it, drink it. It's very bitter). Fill it with hot water and there you are. Doing this will make your chimarrão lasts longer.

Reviewer

j ai lu dans un livre de médecine par les plantes que le maté vert permet en association avec du romarin de faire baisser sensiblement le taux de cholestérol .
personnellement je fait un mélange avec du thé vert et des fleurs et plantes qui permettent de purger et régénérer l organisme le tout n ayant que de bonne propriétées... un gout excellent ( maté a hauteur de 1/3 du mélange ).

Reviewer

Wohlscheckender und Entspannender Tee. Schmeckt sehr gut, 1 - 2 TL Mate zusammen mit etwas Zucker. Auch morgens vor der Arbeit.
Auch ist er sehr billig. Kann man nur empfehlen!

Reviewer

Valt goed te drinken met wat suiker of honing. Samen met Bionix Brain Power werkt Mate echt heel goed.

Reviewer

Bom, apenas para exclarecer, a erva-mate, ou chimarrão, não é um alucinógeno ou alterador de conciência, mas apenas um estimulante, portanto não deves tomálo com essa expectativa. e é uma bebida originalmente usada pelos indígenas do sul da américa, e agora e muito consumida pelos povos que moram nessa região, os gaúchos. (mas pode-se misturar outras substâncias para produzir os resultados desejados).

Reviewer

Plante tres bénéfique,elle pose et je trouve qu'elle a un effet tres calmant.Pour sur que jen commanderais probablement d'otre.

Dont worry and stay high!

Reviewer

I love this tea. I had drank it a lot before when my parents had a trip to South America and brought some maté with them. Since that day it`s been my favourite herb to make tea. I haven`t drank it in almost 10 years until i found this page :) These leaves are excellent, taste is just as good as the original stuff from South America. I like to drink it with honey, gives a very pleasent taste. Thank you Azarius for reuniting my old friend maté.

5 stars without a doubt. Excellent quality, I highly recommend.

Reviewer

LA MAté sacrée.....
Boisson energisante et relaxante.... ne pas en abuser.....
Une autre variété d`Ilex (Guayusa ) est tout aussi fascinant et prometteur.. à vous de juger

Reviewer

hace poco lo empese a tomar y me parece deliciosa mi nena de 10 años lo prepara y le queda delicioso y aunque soy colombiana procuro siempre tener una reserva para mis visitas

Reviewer

Não acho a erva-mate tão espetacular. É um pequeno estimulante, mas muito suitl.

Reviewer

Dit werkt uitstekend, eerste paar keer merkte ik niet veel maar als ik nu een kom yerba mate drink ben ik in no time fit en alert, geconcentreerd.

Tip: doe een beetje koud water erbij voor je er heet water op gooit(dit op de mineralen,vitamines etc te beschermen, het water moet zon 80 graden zijn ( om dezelfde reden)

Super! en gezond!

Reviewer

Super thee, wel flink sterk zetten voor een merkbaar effect. Ik drink het uit de yerba mate gourd, 3/4 vol met het spul. De smaak is wel erg bitter maar het effect is super....Een oppepper als die van koffie (of sterker) maar zonder het opgejaagde gevoel. En het is ook nog eens super gezond :)

Reviewer

excelente

Reviewer

Le maté est la boisson traditionnelle d`argentine, le gout est agréable, on se sent plus alerte sans pour autant étre nerveux, il a été prouvé que le maté contient de nombreux élements exellents pour la santé, d`ailleurs les gauchos ` cow-boy argentins) en boivent pour pallier au manque de légumes dans la pampa. Je conseille de le mélanger avec du guarana, galanga ou noix de kola.

Beoordeling schrijven
Beoordelingen worden na controle vrijgegeven.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.